Wir verwenden eigene und fremde Cookies zur Analyse unserer Dienstleistungen. Wenn Sie weitersurfen, gehen wir davon aus, dass Sie deren Gebrauch akzeptieren. Mehr Information HIER

1959 Per Patriotisme y Per Dignitat BOICOT a ”La Vanguardia” Cas Luis Martínez de Galisonga


 • Artikel: 1

  Zustand: Normal (mit normalen Gebrauchsspuren)

  varias faltas ver foto...se puede desenganchar del cartón con vapor o mojando


  1959

  Fulla enganxada damunt de paper fotografic

  Per Patriotisme i per dignitat

  BOICOT a 

  "La Vanguardia"

  157 x 110 mm. aprox. 

   

  *******************************************************************El diumenge 21 de juny de 1959, Luis Martinez de Galinsoga, director de La Vanguardia, va anar a sentir la missa de nou a la parròquia de Sant Ildefons. No li va semblar bé que la missa es digués en català i es queixà a Mossèn Luis Gómez, sagristà. La seva protesta va anar pujant de to, fins que sortint de la església va cridar: “¡Todos los catalanes son una mierda!”
  L’endemà mateix de l’incident, el rector Narcís Saguer enviar una carta a Galinsoga. Aquest contestà insistint en el seu desacord que el sermó es digués en català. Fins a tres cartes es creuaren aquests dos personatges. I semblava que tot es quedaria aquí.

  Però a finals d'any un grup de persones va decidir emprendre una campanya contra Galinsoga. Segons Jaume Fabre "el nucli organitzador va estar principalment a l’Acadèmia de la Llengua Catalana que funcionava a la Congregació Mariana, i que els qui més van treballar a estendre-la foren Jordi Pujol, que era feligrès de Sant Ildefons, Xavier Polo, Jaume Casajoana, Ramon Fuster, Josep Escar Ticó i Josep Benet.” Xavier Polo recorda que "va ser una campanya àmplia i molt intensa. En Jaume Casajoana em va trucar per demanar-me la col·laboració en una gran operació que hauria de comportar l'expulsió de Luis de Galinsoga de Catalunya. Em va dir que, aquesta acció, la preparava Jordi Pujol amb l'objectiu d'assolir la primera victòria de Catalunya contra la dictadura de la Guerra Civil ençà. (...) Amagàvem els diaris esquinçats a sota de les gavardines o els trasnportàvem en cotxes, i en obrir les portes els abocàvem al carrer. Un dels escamots que vaig organitzar estava format per noies de l'Acadèmia de Llengua Catalana; entre altres, hi havia Guiomar Amell, Pilar Porcel i Montserrat Pujadó. El grup era liderat per Lluïsa Galindo. Aquest equip es va encarregar d'omplir el barri de Gràcia de diaris estripats. Les operacions més reeixides van ser les de la plaça de Lesseps, el carrer Gran de Gràcia, el Torrent de l'Olla i l'estació del metro de Fontana, on van cobrir de diaris les andanes, les escales i l'ascensor. (...) Una altra de les accions espectaculars que vam realitzar el 16 de gener de 1960 fou la trencadissa dels vidres de l'aparador de La Vanguardia al carrer de Pelai. A la masia de can Fatjó dels Xiprers, situada a la població de Cerdanyola, membres de l'Acadèmia hi vam assajar l'acció. Grups compatctes de l'Acadèmia de Llengua Catalana, del Front Nacional de Catalunya i d'Unió Democràtica de Catalunnya ens vam acostar a badar mirant les fotografies de l'aparador; de sobte es va sentir una veu que cridava: "Tots enrere!" La gent s'apartà i tres del grup van llançar llambordes embolicades amb papaer d'embalatge contra els grans vidres de la façana, que quedaren fets a miques. (...) ". El 7 de febrer de 1960 Galinsoga fou destituït i el seu nom deixà de sortir en la capçalera del diari. Als pocs dies, el grup de l’Acadèmia feia córrer el full Victòria per Catalunya: " L’expulsió d’en Galinsoga constitueix una gran victòria per Catalunya. Es una victòria perquè no ens ha estat regalada.”

 • Zahlung tc Der Verkäufer akzeptiert Zahlung tc.
  Sichere Zahlungsmethode, ein integriertes Kartenzahlungs-Gateway, schnell und effizient.

garsineu

(2.213)
Spanien (Lleida)
Mitglied seit: 26/01/2004

  Zu Favoriten hinzufügen

Über diesen Artikel informieren